2009-03-01

Mentalkunskapskurs!

Tanken på MH har varit en skräck blandad förtjusning med tanke på att vi är helt novisa på den fronten. Till min glädje såg jag en annons om mentalkunskaps kursen M1. Ringde och kollade läget och kursen var för de som tänkte sig en framtid som figurant, beskrivare eller domare. Men vi fick som tur var delta utan mankemang. Frågorna och funderingarna om MH har varit många och flertalet har besvarats efter att jag och Thomas ägnade lördagen till M1 kursen. Härligt att få en inblick i hur MH går till och hur bedömningen görs samt hur resultatet värderas. Dagen varvades med teori, praktiska exempel och gruppdiskussioner. Förövrigt nämndes fortsättningskurserna M2 figurant B, M3 mentalitet kopplat till arbete, M4 figurant A, M5 testledare och beskrivare MH samt domare MT. Någon trodde att M3 gick att gå som separat kurs vilket i sådana fall låter tilltalande. Litteratur som rekommenderades var Mentalitetsboken skriven av Ingalill och Curt Blixt samt Kenth Svartberg. Det informerades även att de olika rasklubbarna har sin egen rasprofil. Har sökt på Aussieklubbenshemsida men inte har jag funnit någonting. Kanske någon vet om det finns och i sådanafall var jag kan finna detta...

Instruktören var en mycket trevlig och ödmjuk person med vana av mentalbeskrivning vilket gav klubben en betydligt positivare bild än vad vi hade sedan tidigare. Den negativa bilden fick vi under en valpkurs där instruktören använde metoder som inte stämde med vår filosofi. Vi deltog vid ett tillfälle och lämnade därefter våra synpunkter. Därefter har vi hört att fler innan oss haft synpunkter på instruktören. Detta bekräftades även under M1 kursen då det framkom att fler lämnat klagomål sedan vi slutat. Det kändes skönt att veta att det inte bara var vi som inte accepterade spelreglerna. M1 krusen var som sagt toppen och flertalet kunniga hundmänniskor deltog. Det härliga var att vi novisa inte behövde känna oss som någonting katten släpat in. Roligt var också att träffa ett par som hade erfarenhet av Australian Shepherd. De hade nyligen låtit sin åldring somna in och berättade att de länge sökt efter en lämplig valpkull. Till min glädje kände de till och hade önskemål om ännu en kull efter Fame och Qwick. Så roligt att höra när man själv har en liten gosse från den kombinationen.

Vi har ännu inte anmält oss till kennellägret med tanke på att det ligger mitt i kalvmärknings perioden. Kalvmärkningen är veckorna runt midsommar och styrs av vädret samt insekter som i kombination gör att renarna samlas. Missar man detta sprids renjorden och kan inte återsamlas förän till vintern. Vintertid utgör kylan ett problem för kalvmärkningen på så sätt att blödningen i snitten man skär i öronen inte avstannar varpå kalvarna kan förblöda. Det är inte heller helt ovanligt att märkningen i öronen fryser sönder så man inte kan se vem som äger renen när de märks vintertid. Är det nollgradigt och torrt väder använder vi koagulernade läkemedel i snitten och då går det bra men det är inte många dagar vi har den temperaturen vintertid. Och inte har vi så ofta turen att renarna finns i en hage just den dagen. Kan låta lite märkligt men renskötsel arbetet innebär att leva med och i ett med naturen. Det är bara att lita till vädretsmakter. Har vi tur går renarna i hop tidigt och då hinner vi ner till lägret så vi får träffa hela BZ gänget. Vi får som sagt var hålla tummar och tår...

Ha det gott
Ann-Catrin mfm

6 kommentarer:

Gabbi sa...

Hejsan !
Förstod att det va intressant på kursen. Tyvärr finns det både bra och dåliga instruktörer, jag har äntligen hittat en som passar mej och Azzie perfekt det känns som hon har hittat knapparna på oss när det gäller lydnaden.

Kan tänka mej att det är mycket jobb med renarna tyvärr kommer jag inte heller på BZ lägret eftersom jag vill åka på ASCA tävlingarna när dom är i skärblacka och eftersom vi själva är lantbrukare och jag jobbar även borta på mjölkgård så finns tyvärr inte tiden.
Sköt er

Athos & Jin sa...

Hej! Vad spännande med M1, den hade jag också velat gå. :) Det är lite svårt det där med att hitta rätt i kurs/instruktörsdjungeln, är själv skeptisk mot det mesta som har med Brukshundsklubben att göra men ja, det finns ju bättre och sämre som med allt annat.

Håller tummarna för att kalvmärkningen infaller på ett sådant sätt att ni får möjlighet att titta förbi på hennellägret.

Malin sa...

Hej!
Inte alltid lätt att hitta instruktörer och kurser som passar men känner man att det inte passar så är det rätt beslut att hoppa av allt för många härdar ut och gör saker de egentligen inte vill. Men kul att du var nöjd med M1 utb.

Håller oxå tummarna för att ni lyckas ta er till lägret men inte lätt att styra över djur o natur. Ska bli jättekul att träffa Lavas syskon o alla andra BZ vovvar:)

Ha det gott:)
//Malin m Lava

Linda och Grabbarna sa...

Oj! Ja, 85 cm... där ligger man i lä. Hemma hos mina föräldrar i Ö-vik har de en halvmeter och det låter mer än tillräckligt. Jag älskar snö och is, men här söderöver har de bara fulvinter. Att t.ex. åka spark eller skidor är uteslutet då det knappt är tillräckligt med snö för att det ska kunna bli blaskigt när det väl smälter, och absolut inte tillräckligt för att bli täckande is när det fryser till igen. Jättetråkigt. När vi hämtade Jin i Ö-vik passade jag på att åka lite spark med Athos och funderade på att ta en tur på vår skoter men det blev inget av... för mycket nysnö på sjöisen, blir ju så tungkört. :)

Så Odd är en liten gurkoman? Athos gillar absolut inte gurka, men morötter och sparris slinker däremot ner. :) Den lille äter allt... bokstavligt talat. Har aldrig träffat en glupskare hund, snart äter han väl upp mina katter... Vi får hoppas att Odd kryar på sig så att han får söka korv eller annat extra smaskigt igen. ;)

Harriet sa...

Hej!
Visst var det ni, vi träffade hos Isabell i somras?!
Odd har råkat värre ut än några skrapsår ser jag. Det är tur att de läker bra. Kells sår är torra och fina, det är pälsen som behöver växa ut igen.
Ser att ni gått Mh1 också, intressant kurs vi kommer att fortsätta med 2 i april.

Ha det gott
Harriet o Kell

ellapix sa...

Vilka vackra bilder!

Kul att ni hittade en kurs och instruktörer som passade er. Det är med brukshundklubben som med alla andra föreningar det finns bra och mindre bra förmågor. Har själv bara stött på trevliga och hjälpsamma instruktörer så jag har väl haft tur.

Det ska bli ytterst spännande att se vad Piteå Bk har att erbjuda. Så fort Pep vaccinerats ska jag ta mig ut på ridhusträningen och kolla lite.

Ser även fram emot att träffa er.